Ferganietiškas plovas

Pagaliau plovas. Negali būti kazano be plovo, toks jau tas kazanas. Yra daug plovo receptų ir gaminimo būdų, tikrai neįrodynėsiu, kad čia yra “tikras”, “autentiškas”, “uzbekiškas” plovas. Manau tikrą autentišką plovą gali padaryt tik Uzbekas ir tik iš vietinių ingredientų. Mano atveju, receptu pasidalino vienas Uzbekas iš Fergano vietovės. Kaip sakė: Jis taip gamina, jo protėviai taip gamino ir ne kitaip. Na žmogus sako, žmogus žino.

Ferganietiškas Plovas

Cook Time3 hours
Cuisine: uzbekijos, Vidurinės Azijos
Keyword: Gamtoje, Kazane, plovas

Ingredients

  • 1,5 kg Mėsos Eriena, Aviena, Jautiena
  • 1 kg Morkų
  • 1 kg Ryžių Devzira, Basmati
  • 0,5 kg Svogūnų
  • 0,3 l Aliejaus Saulėgražų
  • 0,2 kg Kurdiuko arba eriuko lajaus (riebalų)
  • Prieskoniai Kuminas, Druska, Pipirai, Ciberžolė (Šafranas)
  • 2 vnt Česnako galvų
  • 2 vnt Aitriųjų paprikų

Instructions

  • Paruošiame mūsų ingridientus. Svogūnųs supjaustome pusžiedžiais, morkas – šiaudeliais. Mėsą supjastome šašlyko dydžio gabaliukais.
  • Užkuriame pečių ir pašauname kazaną. Aš turėjau eriuko lajaus todėl pradžiai jį reikia pakept, kad išsilyditu riebalai. Kai lajaus gabaliukai paruduoja, išmetame juos lauk. Įpilame dar apie 200 ml. aliejaus ir duodame jam gerai įkaist. P.s. jeigu neturite lajaus ar kurdiuko, tiesiog įpilame daugiau aliejaus (apie 400ml.).
  • Kai aliejus įkaista, pakepiname mėsą. Kartais pamaišome, kad mėsa gerai apskrustu.
  • Mėsa apskrudo, dedame svogūnus ir pakepam kol suminkštės ir taps skaidrūs.
  • Laikas morkom, dedame jas ir pakepam 10 min. kartais pamaišydami.
  • Užpilame viską vandenių, kad apsemtu. Dedame prieskonius (druska, pipirai, kuminas, ciberžolė), išmaišome, dedame 2 išvalytas galvas česnakų ir 2 aitriuosius pipirus. Troškiname ant mažos ugnies apie 40 min. P.s. druskos dedame daugiau, kad mūsų "zirvakas" būtų surokas nes daugiau druskos nebedėsime, ryžiai pasiims dalį.
  • Po 40 min. mūsų zirvakas paruoštas. Išimame česnakus su aitriaisiais pipirais, beriame ryžius ir tolygiai paskirstome zirvake. Aš naudojau basmati ryžius, nes su jais mažiau vargo (nereik mirkyt, plaut ir t.t.). 🙂
  • Verdame ant gan stiprios ugnies, kol paviršiuje jau nebesimatys vandens.
  • Ok, vandens nesimato, dabar sustumdome ryžius nuo kazano sienelių ir suformuojame tokį kalniuką (kaip nuotraukoje). Padarome pora skylių plove, gražiname česnakus su pipirais.
  • Pašaliname ugnį iš pečiaus, paliekame tik anglis. Uždengiame dangčiu, padedame ką nors sunkaus ant viršaus ir paliekame 30 min brinkt ryžiams. Dangčio neatidarome!
  • Viskas, po 30 min. plovas jau paruoštas. Išimame česnakus su pipirais ir gerai išmaišome viską.
  • Serviruoajam ir valgom. Skanaus 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reitingas